fbpx

Οι μεγάλες πετρελαϊκές στρέφονται προς την καθαρή ενέργεια

Οι μεγάλες πετρελαϊκές στρέφονται προς την καθαρή ενέργεια

Ο κόσμος βρίσκεται σε μια μετάβαση μεταξύ μιας εποχής που κυριαρχείται από ορυκτά καύσιμα και μιας περιόδου όπου επικεντρώνεται σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα , ανέφερε ο David Koranyi σε έκθεση του Atlantic Council. «Ενώ η ταχύτητα, το χρονοδιάγραμμα και οι λεπτομέρειες της μετάβασης είναι εξαιρετικά αβέβαιες, η κατεύθυνση θα πρέπει να είναι σαφής: προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι οδηγούν τον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κόστους για την τεχνολογία καθαρής ενέργειας, των προτιμήσεων των καταναλωτών, της κυβερνητικής πολιτικής, των διεθνών συμφωνιών και των πιέσεων από διάφορες ομάδες. Ακόμη και οι μέτοχοι των πετρελαϊκών εταιρειών πιέζουν τα στελέχη τους να υλοποιήσουν στρατηγικές για τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες ανταποκρίνονται με διαφορετικούς στις συγκεκριμένες επιταγές. Ορισμένες εταιρείες πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτρικά οχήματα και σχετικές υποδομές αλλά και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Άλλοι καταπολεμούν τις δημόσιες πολιτικές που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση.

Μια βασική στρατηγική που ακολουθούν οι μεγάλες εταιρίες πετρελαίου είναι η στροφή στο φυσικό αέριο καθώς το οποίο θεωρούν ως ασφαλέστερη μακροπρόθεσμη επένδυση λόγω της ζήτησης για φυσικό αέριο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας,

Πολλές εταιρείες πετρελαίου επενδύουν επίσης σε πετροχημικά προϊόντα. Η Shell κατασκευάζει μια τεράστια μονάδα πυρόλυσης στη Δυτική Πενσυλβάνια για να κατασκευάσει πλαστικά από σχιστολιθικό αέριο για παράδειγμα. Η ExxonMobil και άλλοι κάνουν το ίδιο και στην ακτή του Κόλπου.

Μια άλλη στρατηγική για τις μεγάλες πετρελαϊκές είναι οι επενδύσεις σε σχιστόλιθο μικρού κύκλου και όχι σε συμβατικά, υπεράκτια ή άλλα μακροπρόθεσμα έργα όπως η άμμος πετρελαίου. Η γεώτρηση σχιστόλιθου μπορεί να επιστρέψει κεφάλαιο μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. ένα υπεράκτιο έργο έχει χρονικό ορίζοντα πολλών δεκαετιών. Λόγω της τεράστιας αβεβαιότητας σχετικά με την αιχμή της ζήτησης, ο σχιστόλιθος θεωρείται ότι είναι χαμηλότερου κινδύνου. Για παράδειγμα, η Chevron μόλις ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει  9 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τις επενδύσεις μικρού κύκλου μέχρι το 2022. «Τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία μας είναι ανταγωνιστικά όταν δοκιμάζονται με επιθετικά σενάρια», δήλωσε η Chevron σε μια παρουσίαση, αναφερόμενη στη δυνατότητα πρόωρης έναρξης της ζήτησης αιχμής.

Παράλληλα, οι μεγάλες πετρελαϊκές αρχίζουν να επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου στρέφονται σε ηλιακά, υπεράκτια αιολικά και ηλεκτρικά οχήματα.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι επενδύσεις σε καθαρότερες μορφές ενέργειας παραμένουν υποτονικές. «Σε γενικές γραμμές, οι πετρελαϊκές προχωρούν με προσοχή όταν πρόκειται για πιο φιλόδοξη διαφοροποίηση μακριά από την κύρια δραστηριότητά τους», ανέφερε ο Koranyi στην έκθεση του Συμβουλίου του Ατλαντικού. Σημείωσε ότι ακόμη και η Royal Dutch Shell, η οποία έχει κάνει μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια εξακολουθεί να ξοδεύει λιγότερο από το 10% του προϋπολογισμού της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πηγή: https://www.insider.gr/

Η εταιρεία

Η εταιρία ιδρύθηκε το 2009 από το Μαυρίδη Γρηγόρη, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στόχος

Η εταιρεία θέλει να συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών εθνικών στόχων  εφαρμόζοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Φωτοβολταϊκά

Οι εγκαταστάσεις μας ξεπέρασαν κάθε άλλη εγκατάσταση πανελλαδικά* καθώς παρήγαγαν το 2017 έως και 16.500kWh ανά 10kW, δηλαδή 15% περισσότερο από κάθε άλλη αντίστοιχη εγκατάσταση

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Εστίας 2, Κοζάνη - M. Ψελλού 11, Θεσσαλονίκη - Τσιμισκή 6Α, Αλεξανδρούπολη Τηλέφωνο: +302312315301, +302461461301, +302551151301