fbpx

Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Βαδίζουμε προς την οριστική απανθρακοποίηση της οικονομίας

Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Βαδίζουμε προς την οριστική απανθρακοποίηση της οικονομίας

Έντονο ενεργειακό άρωμα χαρακτηρίζει τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με ξεχωριστή σημασία να κατέχει η κατάρτιση ενός συγκροτημένου σχεδίου για την οριστική απανθρακοποίηση της οικονομίας με ταυτόχρονη ενίσχυση και καλύτερη αξιοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας.

Ειδικότερα, η “ενεργειακή” ατζέντα της κυβέρνησης περιλαμβάνει αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας στο 35% από 31% που είχε αρχικά προβλεφθεί. Ταυτόχρονα, εντός του 2020 προβλέπεται να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για επενδύσεις σε ΑΠΕ, γεγονός που θα σηματοδότησει την σημαντική απλοποίηση της σχετική διαδικασίας και κατά συνέπεια την ταχύτερη διεκπεραίωση τους.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, αυτό θα περιλαμβάνει αντισταθμιστικά οφέλη και διασφάλιση της απασχόλησης σε κάθε περιοχή, όπως και περιβαλλοντικές πρόνοιες. “Η Δυτική Μακεδονία θα μας έχει δίπλα της στην αναζήτηση νέων επενδύσεων”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Τέλος, μέσα στο 2020 αναμένεται η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ηλεκτροκίνηση, με ειδική πρόνοια για την χωροθέτηση των σταθμών για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακολουθούν τα βασικά αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη για τον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης

Μέχρι τα τέλη του 2019, λοιπόν, παρουσιάζουμε την Εθνική Πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2030 και την Μακροπρόθεσμη Στρατηγική μας έως το 2050.

Γιατί η παραγωγή ενέργειας συνδυάζεται, πλέον, με την προστασία των φυσικών πόρων.

Η πρώτη θα πάψει να γίνεται απερίσκεπτα. Και θα συμβαδίζει με την δεύτερη για το κοινό όφελος των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Στόχος, να μπει η χώρα οριστικά στο δρόμο της απεξάρτησης από τον άνθρακα και να κερδίσει το χαμένο έδαφος στην αξιοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας.

Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας  πρέπει να φτάσει, μεσοπρόθεσμα, το 35% αντί του 31% που είχε αρχικά προβλεφθεί. Και αυτό είναι εφικτό.

Ένα παράδειγμα. Στην επόμενη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων θα εγκριθεί το νέο Ηλιοθερμικό Έργο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με τεχνολογία Ρευστού Άλατος στην Σητεία.

Μία «πράσινη» επένδυση ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύψει το 10% των αναγκών της Κρήτης. Αλλά και θα προσφέρει 500 νέες θέσεις εργασίας στο νησί κατά την κατασκευή της.

Αλλά και το πλάνο διάσωσης της ΔΕΗ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση: Προχωράμε σε ταχύτερη απεξάρτηση από το λιγνίτη, αδρανοποιώντας παλιές μονάδες που δεν είναι πια οικονομικά βιώσιμες.

Το πρόγραμμα από-λιγνιτοποίησης, βέβαια, θα υλοποιηθεί με βάση ολοκληρωμένα σχέδια που θα εξασφαλίσουν τη μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Θα περιλαμβάνουν, δηλαδή, αντισταθμιστικά οφέλη και διασφάλιση της απασχόλησης σε κάθε περιοχή, όπως και περιβαλλοντικές πρόνοιες. Η Δυτική Μακεδονία θα μας έχει δίπλα της στην αναζήτηση νέων επενδύσεων.

Εντός του 2020 θα έχει απλοποιηθεί, επίσης, και η αδειοδότηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Η ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών αιτήσεων θα κάνει πολύ ταχύτερη τη διεκπεραίωσή τους.

Δρομολογούνται ταχύτατα οι διασυνδέσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας με τις Κυκλάδες και την Κρήτη και των Δωδεκανήσων με την Κρήτη.

Στο ίδιο πλαίσιο ανήκει και η επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων των επενδύσεων, με τη θέσπιση νέων ρυθμιστικών όρων.

Έτσι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα έχουν διεκπεραιωθεί εκκρεμότητες που αφορούν 23 επενδυτικά σχέδια, τα οποία έμεναν στα συρτάρια για χρόνια.

Στο επόμενο έτος εκπονείται και το Εθνικό Σχέδιο για την Ηλεκτροκίνηση με ειδική πρόνοια για τη χωροθέτηση των σταθμών για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

Η αρχή, μάλιστα, θα γίνει από τον στόλο των αστικών λεωφορείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης: μεγάλο μέρος των νέων λεωφορείων τους θα είναι ηλεκτροκίνητα.

Και βέβαια αντιμετωπίζουμε δραστικά, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Ξεκινώντας από την Αττική.

Δεν πρόκειται να δεχτώ άλλο την εικόνα μιας τριτοκοσμικής χώρας όπου τα στοιβαγμένα απορρίμματα αποτελούν δυσφήμηση για την πατρίδα μας, αιτία προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και βέβαια απειλή για τη δημόσια υγεία.

Εντός μιας τετραετίας το πρόβλημα θα έχει λυθεί. Με έμφαση στην πρόληψη και την ανακύκλωση, ιδίως των οργανικών αποβλήτων.

Και με νέες επενδύσεις σύγχρονης διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Και βέβαια ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση μας για απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης από το 2021.

Οφείλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης για την προστασία των θαλασσών μας.

Πηγή: https://energypress.gr

Η εταιρεία

Η εταιρία ιδρύθηκε το 2009 από το Μαυρίδη Γρηγόρη, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στόχος

Η εταιρεία θέλει να συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών εθνικών στόχων  εφαρμόζοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Φωτοβολταϊκά

Οι εγκαταστάσεις μας ξεπέρασαν κάθε άλλη εγκατάσταση πανελλαδικά* καθώς παρήγαγαν το 2017 έως και 16.500kWh ανά 10kW, δηλαδή 15% περισσότερο από κάθε άλλη αντίστοιχη εγκατάσταση

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Εστίας 2, Κοζάνη - M. Ψελλού 11, Θεσσαλονίκη - Τσιμισκή 6Α, Αλεξανδρούπολη Τηλέφωνο: +302312315301, +302461461301, +302551151301