Αρχής γενομένης από την εγχώρια βιομηχανία, ο όμιλος ΕΛΠΕ θέτει σε εφαρμογή ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα σε ΑΠΕ ύψους 200 έως 250 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Σήμερα ο όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο 400MW  σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, με εγκατεστημένα 26MW. Στόχος των ΕΛΠΕ είναι την προσεχή 5ετία να φτάσει τα 300 μεγαβάτ με επενδύσεις οι οποίες περιλαμβάνουν ακόμη και την εξαγορά project κυρίως αιολικών. Ο όμιλος Μυτιληναίος ξεκινά από το 2019 σειρά επενδύσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 665 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο, μια επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2021. Στον «χορό» των πράσινων επενδύσεων μπαίνει και η Motor Oil, η οποία εκτός από τη διύλιση και την εμπορία καυσίμων στρέφεται και στα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά καθώς πριν από λίγο καιρό τροποποίησε το καταστατικό της προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκτός συνόρων, τα νούμερα  – όπως είναι αναμενόμενο – υπόσχονται ακόμη περισσότερα στις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια. Η Shell σχεδιάζει να δαπανήσει μέχρι και 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για το τμήμα Shell New Energy. Αν και το ποσόν αυτό δείχνει δυσθεώρητο, αποτελεί ένα μόνο μικρό τμήμα του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου και συγκεκριμένα το 8%, ενώ σήμερα η εταιρεία ξοδεύει περίπου το 5% στην καθαρή ενέργεια και το 50% στην εύρεση και άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι πρόσφατες εξαγορές, οι οποίες περιλαμβάνουν την First Utility (προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουγγαρία), τη NewMotion (ολλανδική εταιρεία φόρτισης αυτοκινήτων), τη Sonnen (γερμανική εταιρεία κατασκευής οικιακών ηλιακών συσσωρευτών) αποτελούν ενδεικτικές επιχειρηματικές αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση ενώ ο όμιλος έχει υποβάλει προσφορά για το ολλανδικό χρηματιστήριο Eneco, το οποίο παρέχει ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε βιομηχανικούς χρήστες και προσφέρει εφαρμογές και άλλες τεχνολογίες για τη διαχείριση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμη, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της BP θα είναι η κυρίαρχη πηγή καυσίμων μέχρι το 2040. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση σκοπεύει να επενδύσει κεφάλαια ύψους 500 εκατ. δολαρίων το χρόνο σε ενεργειακά έργα χαμηλού άνθρακα.  Προς αυτή την κατεύθυνση, ο όμιλος έκανε μια στρατηγική επένδυση στην Lightsource (τώρα Lightsource BP), η οποία διαχειρίζεται περίπου 2 GW ηλιακής ενέργειας. Αυτό συμβαίνει μετά την αποσυμφόρηση της πρώτης ηλιακής επιχείρησης της BP το 2011.

Η ExxonΜobil δαπάνησε 500 εκατομμύρια δολάρια σε μια κοινοπραξία με τη Synthetic Genomics για την παραγωγή βιοκαυσίμων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η επιχείρηση επενδύει κάθε χρόνο περί τα 1 δις. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη.

Τη δική της επανάσταση κάνει όμως και η γαλλική Total καθώς έχει επενδύσει περίπου 160 εκατ. δολάρια σε νεοσύστατες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ως αντικείμενο τις ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας κλπ (συμμετοχή στην SunPower με έδρα τις Η.Π.Α., συμμετοχή στην ENREN Renewable Energy κλπ).

Πηγή: https://www.insider.gr