fbpx

Έρχεται το πρώτο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για ενεργειακές κοινότητες

Έρχεται το πρώτο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για ενεργειακές κοινότητες

Την προκήρυξη του πρώτου έργου από το ΕΣΠΑ για τις ενεργειακές κοινότητες προανήγγειλε χθες στη βουλή ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης. Η σχετική αποκάλυψη έγινε από τον υπουργό ενέργειας σε απάντηση που έδωσε στα αιτήματα των εκπροσώπων φορέων των φωτοβολταϊκών και ειδικά των αγροτικών φωτοβολταϊκών που ζητούσαν μεγαλύτερη τιμή αποπληρωμής από το προβλεπόμενο +5% για ιδιώτες και +10% για ενεργειακές κοινότητες από την τιμή της δημοπρασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκης, το πρώτο έργο ΕΣΠΑ για τις ενεργειακές κοινότητες θα προβλέπει επιδότηση έως το 40% της επένδυσης ενώ το πρώτο ποσό που θα προκηρυχθεί θα είναι 25 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός προέτρεψε μάλιστα τους αγρότες να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες προκειμένου να ωφεληθούν από τη νέα πρόσβαση σε χρηματοδότηση καθώς όπως είπε η τιμή δεν μπορεί να πάει πάνω από το 10% που προβλέπεται για τις ενεργειακές κοινότητες. Ο ίδιος πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διάλογος για πιο ευνοϊκό πλαίσιο από το ισχύον σε σχέση με τις ενεργειακές κοινότητες.

Σε ό,τι αφορά τέλος το θέμα που τέθηκε χθες στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη γεωθερμία, για τις κατατμήσεις έργων, ο κ. Σταθάκης ήταν κατηγορηματικός: πολεμήσαμε το φαινόμενο να σπάνε μεγάλα έργα σε πολλά μικρά για να παίρνουν εγγυημένη τιμή που προσφέραμε στους μικρούς. Θα έπρεπε ή να ανακαλέσουμε τις άδειες ή τα χρήματα που πήραν, όμως αυτό θα είχε διάφορα νομικά προβλήματα, οπότε αποφασίσαμε να πολεμήσουμε την κατάτμηση με ένα απλό διοικητικό τρόπο, τα δύο έργα. “Δηλαδή, οι μικροί παραγωγοί μπορούν να συμμετέχουν μέχρι δύο έργα. Αυτό θίγει κάποιες μεταβατικές περιπτώσεις. Μπορούμε να τις δούμε με την μια ή την άλλη μορφή, αλλά επί της αρχής νομίζω η τοποθέτησή μας είναι απόλυτη και καθολική. Αυτό είναι ένα φαινόμενο απαράδεκτο και θα το πολεμήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο” ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

Πηγή: https://energypress.gr

Η εταιρεία

Η εταιρία ιδρύθηκε το 2009 από το Μαυρίδη Γρηγόρη, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στόχος

Η εταιρεία θέλει να συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών εθνικών στόχων  εφαρμόζοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Φωτοβολταϊκά

Οι εγκαταστάσεις μας ξεπέρασαν κάθε άλλη εγκατάσταση πανελλαδικά* καθώς παρήγαγαν το 2017 έως και 16.500kWh ανά 10kW, δηλαδή 15% περισσότερο από κάθε άλλη αντίστοιχη εγκατάσταση

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Εστίας 2, Κοζάνη - M. Ψελλού 11, Θεσσαλονίκη - Τσιμισκή 6Α, Αλεξανδρούπολη Τηλέφωνο: +302312315301, +302461461301, +302551151301